w i f u e
bring the beat back
about bias stuff link home dashboard facebook follow blogskins
alahai rindu dia :)

credit and thanksgyuu

Template Edited by : Farah Hana
Credit : css school image Jaera

OLD | NEW
Tutorial blogskin
Thursday, September 15 | 8:32 PM | 0 comments


skunk ni ramai da blogger yg pkai blogskin kan ade yg tnye hana mcm mane nak gune blogskin
hana guna dancing daisy...sebab die punye kode senang skit ....ok klau korunk sume nak gune blog skin ....persediaan yang korunk kene hadapi ialah kode blogskin....memang klau korunknak edit blog kene ngadap kode jer ....blogskin memang x der add a gadget ....x der html javascript......x der tmpt letak heder.....sume tu memang korunk kene edit pkai kode .....korunk boleh jugak nak gune tuto template designer ...x kisah pun mane satu ....

ok lets start!!!!!!
first pegi dashboad>design>edit html


scroll kat bawah pastu ade revert to classic template
clik revert classic template
ok pastu save
and ikut step ni plak
first pegi sini

so korunk boleh lah pilih mane satu yg korunk berkenan klau nak yang mcm saye punye

ok skunk ni korunk da pilih ikut step kat bawah agi

ok korunk scroll kat bawah ....korunk ada jumpa kotak action x ...klau jumpe..kotak action ...korunk nampak x kotak blogger main ....da nmpk blogger main kan so clik jelah

tunggu die abis download ...bile da abis download korunk bukak file blogskin yg korunk download tadi tu ........

bile da bukak die akan keluar dlm file notepad......

korunk pegi semula dekat dashboard>template>ctrl+A>delete semua kode di dalam template korunk tadi .......
and korunk bile korunk da deleted semua kode template yg korunk revert tadi tu ...mesti kosong kan
korunk hightlight semua kode yang dlm file notepad tu >right clik>copy and paste dekat template korunk yang kosong tu .....

and die akan jadi gmbr macam ni

bile korunk da paste korunk boleh preview.....klau menjadi and korunk puas ati boleh la save

ok bile korunk da tukar template designer kepade blogskin korunk perlu tau beberapa kode (ceh beberapa konon)

title
<title>tulis ape yang korunk nak</title>

favicon
<link rel="shortcut icon" href="link kode" />

ok itu jerlah yang boleh saye buat stakat ini nanti kan part 2 plak


Labels: